WhatsApp uvodi opciju plaćanja preko aplikacije

Nakon mjeseci testiranja i diskutiranja, WhatsApp se konačno odlučio da pusti u rad opciju plaćanja preko aplikacije. Ovu opciju slanja i primanja novca preko aplikacije, koristeći Facebook Pay, bi prvi trebali iskušati korisnici aplikacije u Brazilu.

Iz WhatsAppa objavljuju da će opcija, koja je trenutno besplatna za korisnike, dok za poslovne korisnike iznosi 3.99% naknade na ulazne transakcije, raditi na principu pina od 6 znamenki ili otiska prsta, da bi se transakcija izvršila.

Koristi se na način da se poveže WhatsApp  sa Visa ili MasterCard kreditnom ili debitnom karticom, izdanom od strane Banco do Brasil, Nubank i Sicredi. Cielo, platforma za plaćanje, također funkcionira sa WhatsAppom. „Izradili smo otvoreni model tako da nam se u budućnosti može pridružiti još partnera“, objavili su iz WhatsAppa.

Vijest da će Brazil biti prva zemlja gdje će se pustiti ova opcije je iznenadila mnoge s obizrom da su inicijalna testiranja provedena u Indiji. Stoga su svi predviđali da će zemlja debitant u ovom slučaju biti Indija, drugo najveće internet tržište na svijetu.

Razlog odustajanja od Indije je regulatorni labirint i birokracija. Indija ima oko 400 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, dok drugo tržište na svijetu, Brazil, ima oko 120 milijuna aktivnih korisnika mjesečno.

WhatsApp je prihvaćen neformalno od samog početka za komercijalne svrhe: Vlasnici malih biznisa su ga koristili kao način komunikacije sa klijentima da bi prodali robu ili usluge. Ali pod okriljem Facebooka – koji je 2014.g. kupio WhatsApp za $19 milijardi – WhatsApp je počeo ozbiljno raditi na formalnom uvođenju usluga za biznis.

Iz WhatsAppa su također naveli da intenzivno rade na tome da se ova usluga uvede u što više zemalja izvan U.S.-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*