Hakeri ukrali $34,2 mil. dolara preko web stranice Vlade njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije

Svijet se još neko vrijeme neće oporaviti od ekonomskog udara koji je izazvao virus COVID-19. Dok se svijet bori kako da pokrene ekonomiju opet, da ova prepreka izazvana virusom bude što lakše prijeđena, ni hakeri ne miruju. Još neidentificirana skupina hakera izvršila je prevaru sa stranicom vlade ove njemačke pokrajine.

Ukradeni su milijuni eura na taj način što je napravljena kopija web-stranice dizajnirane za distribuiranje novca za pomoć.

Napad je izvršen u dvije faze; prva, zlonamjernici su distribuirali link lažne web stranice koristeći tzv. phishing email kampanje i na taj način sakupili detaljne podatke o građanima.

Druga faza; sa tim sakupljenim podacima tražili su pomoć na službenoj web stranici, s tim, naravno, da su bankovne račune zamjenili sa onima gdje su željeli da sredstva odu.

Vlasti su potvrdile napad nakon zaprimanja 576 prijava o prevari te je službena stranica ugašena 9.4.2020. Vlasti nagađaju da su hakeri počeli slati zahtjeve nekada sredinom 3. mjeseca.

Kako objavljuje Handelsblatt, njemačke novine, Vlada je zaprimila 380,000 zahtjeva za financijsku pomoć ali je odobrila prijenos sredstava za „samo“ 360,000 zahtjeva.

Prema službenoj obavjesti iz ove pokrajine, od ovih 360,000 zahtjeva, nekih 3,500 do 4,500 zahtjeva su bili dio prevare. Kao dio COVID-19 strategije oporavka, Vlada je prebacivala od 9,000€ za samozaposlene, do 25,000€ za kompanije sa preko 50 uposlenih, da bi se ublažile posljedice koronavirusa.

Procjenjuje se da je Njemačka vlada izgubila minimalno €31 milijun odnosno $34,25mil. do maksimalno €100 milijuna, odnosno $109mil.

Zaključak: Vlada nije uspješno integrirala sustav autentikacije koji bi garantirao da novac ide na prave račune. Policijska istraga je pokrenuta u cilju, naravno, hvatanja kriminalaca.

Kako to da se ovakav početnički propust mogao dogoditi jednoj Njemačkoj, simbolu sigurnosti i kvalitete?

Odnosno teoretičari zavjere bi rekli: Je li se zaista dogodio propust?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*