5G opasnosti: otkrijte činjenice i izmišljotine

Opasnost od 5G zračenja su danas glavna briga većine nas. Svakog dana pratimo najnovije vijesti i istraživanja o štetnosti 5G zračenja da budete pravovremeno informirani.

5G tehnologija, obećavajući visoke brzine, male latencije i globalnu ekspanziju IoT-a – još uvijek je kontrovezna. Naime, grupe građana i neki od znastvenika tvrde da je izloženost radio-valovima – osobito visokim frekvencijama koje koristi 5G – štetno za ljude i okolinu.

„Dvadeset godina istraživanja bi trebalo ljude uvjeriti da nema poveznica između ljudskog zdravlja i njihovih mobilnih telefona ili 5G antena“, kaže regulatorni direktor GSMA, John Giusti.

Da li su industrijska tijela i znanost upravu ako je na drugoj strani toliko zabrinutih, i ako jesu, kako je strah o 5G štetnosti toliko prevladao narodom?

Opasnosti 5G

5G koristi niske (0,6GHz – 3,7GHz), srednje (3,7GHz – 24GHz) i visoke (preko 24GHz) frekvencije. Generalno, ovaj zadnji frekvencijski pojas je izazvao najveću zabrinutost, iako i dosadašnje 2G, 3G i 4G tehnologije, koje koriste dio srednjeg ranga frekvencija, nisu zapostavljene po pitanju štetnosti.

Zabrinutost oko 5G možemo podijeliti na 2 kategorije: prva je ta, da milimetarski spektar vala (MMW) koji se prostire kroz frekvencijski spektar od 30 do 300GHz (!!), ima veću vjerovatnost da nanese štetu od onih valova koji koriste niže frekvencije. Druga kategorija je ta da ovi valovi imaju kratak put. Što to znači? Znači da bi pružili uslugu na određenom prostoru, trebate mnogo više odašiljača nego prije.

Utjecaj MMW na ćelije

Jedna od briga o MMW je ta da se prostire u spektru između mikrovalova i infracrvenih valova i predstavljaju opasnost od grijanja. Neki tvrde da će ova osobina dovesti do raspada ćelija.

Također, imamo studije koje koje prikazuju da izloženost MMW može utjecati na strukturu ćelija. Na blogu Joela Moskowitza, direktora centra za obitelj i zdravlja zajednice, Univerziteta u Berkeley-u, sam Joel tvrdi da MMW može utjecati na membranu ćelije. On kaže:“Završeci živaca na koži se čine kao meta MMW i to bi mogao biti početak brojnih bioloških efekata.“

Izvor: Pixabay

S druge strane, na stranici Američkog vijeća za znanost i zdravlje, Alex Berezow citira astrofizičara dr.Ethan Stiege-a, u pokušaju da objasni kako odrediti da li je neki izvor zračena štetan. Siegel navodi da se u obzir uzimaju 3 veličine: energija protona, ukupna količina energije i svojstvo izloženog objekta da upije radijaciju.

On tvrdi da su fotoni povezani sa radio spektrom preslabi da bi izazvali rak; ukupna količina energije kojima su naša tijela izložena RF radijaciji je mala i da ih naša tijela svakako ne upijaju dobro.

U Ožujku 2020. godine objavljeno je da je Međunarodna komisija za zaštitu od ne-ionizirajućeg zračenja (ICNIRP https://www.icnirp.org/ ), donijela odluku i proglasila 5G sigurnim za korištenje nakon dugog istraživanja i da nema opasnosti od nastanka raka ili drugih bolesti.

5G radijacija

Unatoč svim trenutnim dokazima da je 5G bezopasan za ljude i okolinu, postoji još znanstvenika koji su i dalje skeptični kada je u pitanju kvaliteta provedenog istraživanja o štetnosti 5G zračenja. Pomalo rezerviran nastup  o tome da li 5G ima loš utjecaj je dao i Nacionalni Institut za zdravlje okoline (NIEHS). Naime glasnogovornik ovog instituta je izjavio da još nemaju i ne znaju kakav utjecaj ima izlaganje biološkog tkiva radio zračenjima i da opseg frekvencija koje koristi 5G dodatno komplicira stvar. Dodao je:“Znamo da se upijanja zračenja većih frekvencija znatno razlikuju upijanja zračenja manjih frekvencija na taj način da zračenja sa kraćim valnim duljinama ne mogu prodrijeti dublje u tkivo. To znači da se zračenja većih frekvencija upijaju tj. događaju na površini kože i ne mogu doprijeti dublje do srca, mozga i ostalih organa.“ Nastavlja:“U ovom trenutku, nije jasno hoće li i u kojoj mjeri izloženost 5G donijeti neke promjene.“

5G rizik od raka

Jedan od načina kako mnogi znanstvenici pokušavaju potvditi štetne posljedice 5G radijacije uzimajuću u obzir same osobine zračenja kao takvog. Visoko-energetska zračenja (uključujući rendgen i gamma zračenje) imaju ionizirajući efekat.

Ovo znači da takvo zračenje ima dovoljno energije da ukloni elektron iz atoma ili molekule i na taj način ošteti DNA, što potencijalno vodi ka raku. Opet, s druge strane, prema profesoru Rodney Croft-u, savjetniku u ICNIRP, ne postoji rizik od raka kod 5G, jer su razine MMW koje se koriste kod 5G ( i ranijih mobilnih tehnologija) tako niske da su efekti zagrijavanja bezopasni.

Male bazne stanice

Još jedna u nizu briga kad je u pitanju 5G jeste gustoća mrežne infrastrukture. Iz nadležnih institucija i na to imaju odgovor: biti će više antena ali će biti manje snage i na kraju će se svesti da će 5G manje zračiti nego 2,3 ili 4G. Drži li ova izjava vodu, odlučite sami.

5G teorije zavjere

Svakim danom možete naći sve više teorija protiv 5G. Zadnja, jedna od najvećih jest da je 5G povezan sa COVID-19 pandemijom, čiji smo svjedoci. A jedna od najraširenijih teorija, propagirana od strane mnogih poznatih, poput Mark Steele-a u njegovoj knjizi 5G Apocalypse: The Extinction Event, u kojoj je zaključak da se 5G koristi za smanjenje populacije na zemlji.

Martin Pall, umirovljeni profesor biokemije na Washington State University, nema teoriju zavjere, već on tvrdi da će 5G izazvati skoro instantan sraz u ljudskoj reprodukciji, kao i nesanicu, depresiju, razdražljivost, velike promjene u strukturi mozga kod životinja, DNA oštećenja, hormonske smetnje i rak.

Je li 5G štetan?

Količina istraživanja 5G otežava da razlučimo koje istraživanje je dobro a koje loše i da razumijemo da li je tehnologija loša za zdravlje ili nije. To je osobito teško kada društvene mreže ohrabrivaju ljude da dijele „najzanimljivije“ i „panične“ priče. Svejedno, ima u znanosti neka nit koja nam daje za pravo da se malo zabrinemo, ipak su ove frekvencije prvi put puštene u široku upotrebu i, kako su rekli iz Švedskog odsjeka za zračenje, potrebno je vršiti daljnja ispitivanja. Bilo kako bilo, kakve god vijesti bile, bitno je da prave vijesti dođu do krajnjeg slušatelja.

Cilj ovoga članka nije bio da promjeni mišljenje čitatelja ni za ni protiv 5G tehnologije. Cilj je bio prenijeti informacije iz pravih izvora na temelju kojih možete sami formirati svoje mišljenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*